Houbová krůtí polévka

Krůtí maso a nakrájenou zeleninu vložíme do studené osolené vody a zvolna vaříme, až je vše měkké. Pak vývar přecedíme a zahustíme světlou jíškou, přidáme na kostičky nakrájené maso, na plátky nakrájené a na másle podušené houby, na růžičky rozebraný květák a polévku ještě dobře provařime. Zavaříme houskové knedlíčky a ochutíme muškátovým květem a nasekanou zelenou petrželkou.

Suroviny

  • krůtí drůbky
  • krůtí krk
  • krůtí křídla
  • cibule
  • kousek květáku
  • kořenová zelenina
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g žampionů
  • 1 hříbek
  • sůl, muškátový květ, zelená petrželka

Houskové knedlíčky

Housky nakrájíme na drobné kostičky a namočíme v mléce. Máslo utřeme s vejcem a žloutkem, přidáme česnek utřený se solí, nasekanou zelenou petrželku, namočené kostičky z housky a podle potřeby zahustíme strouhankou. Rukou namočenou do studené vody tvoříme kulaté knedlíčky, které vaříme v polévce asi 5 minut. 

Suroviny: 

  • 2 housky
  • 8 lžic mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, zelená petrželka, strouhanka dle potřeby