Jáhlové knedlíčky s provensálskou krůtou

Maso omyjeme, osolíme, opepříme a s pokrájenou cibulí a česnekem osmažíme. Přendáme do pekáče, podlijeme vínem a cca hodinu v troubě na 180 stupňů pečeme. Během pečení maso opakovaně podléváme vývarem a po 40 minutách přidáme všechnu zeleninu (bez sterilovaných rajčat) pokrájenou na kousky.

Jáhly 2-3x spaříme a za průběžného míchání v osoleném mléce uvaříme do měkka. Přidáme máíslo a necháme zchladnout. Do jáhel vmícháme žloutky, bazalku, rozmačkané brambory i mouku. Z bílků si ušlemáme sníh a zvolna zapracujeme do těsta. Mokrýma rukama vyválíme knedlíčky, které krátce povaříme v osolené vodě.

Maso a zeleninu vyjmeme z pekáče, do zbylé šťávy dáme rajčata, rajčatový protlak, kysanou smetanu a škrob rozmíchaný ve vodě. Povaříme dochutíme pepřem a provensálským kořením.

Podáváme s knedlíčky přelitými omáčkou. 

Suroviny (4 porce

  • 700 g krůtího masa
  • 100 g jáhel
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • olej
  • 2,5 dcl bílého vína
  • 5 dcl masového vývaru
  • 500 g sterilovaných rajčat
  • 3 vařené brambory
  • rajský protlak
  • 100 g kysané smetany
  • lžíce másla
  • lžička škrobu
  • provensálské koření
  • čerstvá bazalka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 3 cibule
  • 1 menší lilek
  • 2 cukety
  • 3 barevné papriky