Krůta s kaštanovou nádivkou

Nádivka
Oloupané kaštany vložte do vývaru, vařte asi 30 minut a nechte okapat.
Slaninu a játra pokrájejte na malé kousky, zvolna osmažte na másle a játra
rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína a nahrubo posekejte
do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté
maso, vejce, pečivo namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru.
Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem.

Maso
Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte režnou nití a vložte do
trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, přilijte asi polovinu vývaru.
Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou
(pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar).

Suroviny

  • asi 4 kg krůty,

  •  500 g jedlých kaštanů,

  • 100 g slaniny,

  • 200 g krůtích jater,

  • 20 g másla,

  • 25 g sušených brusinek,

  • 100 ml portského vína,

  • 250 g mletého masa,

  • 500 ml drůbežího vývaru,

  • 200 g bílého pečiva,

  • 3 vejce,

  • 2 lžíce petrželky,

  • kůra z pomeranče,

  • sůl, pepř

Je samozřejmě možné použít i jednotlivé porce a nádivku upéci ve stejném
pekáči samostatně.