Francouzská paštika z krůtích jater
Ingredience:
- Krůtí játra 750 g nakrájená na kostky
- Máslo 380 g
- 1 cibule nakrájená na jemno
- Tymián 7 snítek (otrháme lístečky)
- Bílé suché víno 150 ml
- Smetana 30% 260 ml
- Sůl 1 lžička
- Pepř
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka mletého hřebíčku
Postup:
V pánvi rozehřejeme trochu másla a přidáme cibulku, tymián a játra. Smažíme až cibule změkne a játra se zatáhnou a opečou do zlatova.
Poté přidáme bílé víno a počkáme dokud se nevypaří přebytečný alkohol. Játra osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně. V kastrůlku si trochu ohřejeme smetanu, abychom zabránili jejímu sražení v kontaktu s teplými játry.
Do stolního mixéru nebo food procesoru přesypeme celý obsah pánve spolu s ohřátou smetanou a mixujeme do hladka. Postupně přidáváme zbylé máslo, které si předem buď necháme změknout nebo rozehřejeme v kastrůlku, až paštika vytvoří homogenní hmotu.
Směs dochutíme kořením a solí a přendáme do sklenice.
Dle chuti můžeme přidat nasekané oříšky.