Francouzská paštika z krůtích jater

Ingredience:

  • Krůtí játra 750 g nakrájená na kostky
  • Máslo 380 g
  • 1 cibule nakrájená na jemno
  • Tymián 7 snítek (otrháme lístečky)
  • Bílé suché víno 150 ml
  • Smetana 30% 260 ml
  • Sůl 1 lžička
  • Pepř
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka mletého hřebíčku

Postup:

V pánvi rozehřejeme trochu másla a přidáme cibulku, tymián a játra. Smažíme až cibule změkne a játra se zatáhnou a opečou do zlatova.

Poté přidáme bílé víno a počkáme dokud se nevypaří přebytečný alkohol. Játra osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně. V kastrůlku si trochu ohřejeme smetanu, abychom zabránili jejímu sražení v kontaktu s teplými játry. 

Do stolního mixéru nebo food procesoru přesypeme celý obsah pánve spolu s ohřátou smetanou a mixujeme do hladka. Postupně přidáváme zbylé máslo, které si předem buď necháme změknout nebo rozehřejeme v kastrůlku, až paštika vytvoří homogenní hmotu. 

Směs dochutíme kořením a solí a přendáme do sklenice. 

Dle chuti můžeme přidat nasekané oříšky.