Krůtí spodní stehna na švestkách

Suroviny

  • 2 krůtí spodní stehna
  • 400 g švestek
  • 6 lžic olivového oleje
  • 10 snítek tymiánu
  • 2 menší červené cibule
  • 1 lžíce cukru
  • 5 lžic balzamikového octa
  • 150 ml červeného vína (nejlépe portské)
  • 4 lžíce smetany na vaření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Kůži na krůtích stehnech nařízneme ostrým nožem na několika místech rovným řezem, osolte je, opepřete, pokapejte olivovým olejem, přidejte 5 snítek tymiánu a nechte hodinu odležet v chladničce.

Troubu rozehřejte na 200°C. Stehna vložte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte dozlatova asi 2 hodiny (čas závisí na velikosti stehen). Průběžně podlévejte. Hotová stehna vyjměte, zabalte do alobalu a uchovejte na teplém místě.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Švestky omyjte, vypeckujte a roztrhněte na poloviny. Na zbylém vypečeném tuku lehce orestujte cibuli, poprašte ji cukrem a krátce osmahněte, dokud nezačne karamelizovat. Zřeďte ji balzamikovým octem, potom vmíchejte červené víno a přilijte trochu vody. Přihoďte vypeckované švestky, odrhnutý tymián a směs duste asi 10 minut. Nakonec ji zjeměnte smetanou na vaření, prohřejte a podle chuti dosolte, případně přislaďte.

Teplá upečená krůtí stehna vlože do omáčky a podávejte s pečenými bramborami.

Tip: Chcete-li omáčku jemnější, nakrájejte švestky na drobné kousky a na závěr rozmixujte omáčku ručním mixérem dohladka.