Krůtí spodní stehna na švestkách
Suroviny
- 2 krůtí spodní stehna
- 400 g švestek
- 6 lžic olivového oleje
- 10 snítek tymiánu
- 2 menší červené cibule
- 1 lžíce cukru
- 5 lžic balzamikového octa
- 150 ml červeného vína (nejlépe portské)
- 4 lžíce smetany na vaření
- sůl
- pepř
Postup:
Kůži na krůtích stehnech nařízneme ostrým nožem na několika místech rovným řezem, osolte je, opepřete, pokapejte olivovým olejem, přidejte 5 snítek tymiánu a nechte hodinu odležet v chladničce.
Troubu rozehřejte na 200°C. Stehna vložte do pekáče, podlijte trochou vody a pečte dozlatova asi 2 hodiny (čas závisí na velikosti stehen). Průběžně podlévejte. Hotová stehna vyjměte, zabalte do alobalu a uchovejte na teplém místě.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Švestky omyjte, vypeckujte a roztrhněte na poloviny. Na zbylém vypečeném tuku lehce orestujte cibuli, poprašte ji cukrem a krátce osmahněte, dokud nezačne karamelizovat. Zřeďte ji balzamikovým octem, potom vmíchejte červené víno a přilijte trochu vody. Přihoďte vypeckované švestky, odrhnutý tymián a směs duste asi 10 minut. Nakonec ji zjeměnte smetanou na vaření, prohřejte a podle chuti dosolte, případně přislaďte.
Teplá upečená krůtí stehna vlože do omáčky a podávejte s pečenými bramborami.
Tip: Chcete-li omáčku jemnější, nakrájejte švestky na drobné kousky a na závěr rozmixujte omáčku ručním mixérem dohladka.