Krůtí vývar s játrovou rýží

Příprava 2 hodiny, osoby 4 

Suroviny:
Vývar

  • Kostra z krůty
  • Krůtí krk
  • Mrkev 2ks
  • Řapíkatý celer
  • Cibule 1 ks
  • Voda 1,5 l
  • Bobkový list 2ks
  • Nové koření 3 ks
  • Pepř celý 
  • sůl

Játrová rýže

  • Krůtí játra 200g
  • Strouhanka 1 lžíce
  • Vejce 1 ks
  • Česnek 1 stroužek (drcený)
  • Majoránka
  • Sůl
  • pepř

Postup: 


Do hrnce dáme kostru, krk, vodu, cibuli, řapíkatý celer 2 stonky, sůl a koření. Vývar vaříme na mírném ohni 1,5 hodiny. Mezitím si nakrájíme zbylou zeleninu na kostičky (mrkev a celer). 
Játrová rýže
V mlýnku na maso nameleme játra. Mletá játra smícháme se všemi přísadami.
Po 1,5 hodině vývar zcedíme, obereme maso z krku a kostry.  Čistý vývar dáme zpět na plotnu a na středním ohni přivedeme k varu. Obrané maso a zeleninu na kostičky přidáme do vývaru a vaříme až zelenina změkne. Vezmeme si síto na halušky a skrz něj pasírujeme játrovou směs do horkého vývaru, tak že vzniknou malé kousky podobné rýži. Postup opakujeme a chvíli povaříme.