Krůtí vývar s játrovou rýží
Příprava 2 hodiny, osoby 4
Suroviny:
Vývar
- Kostra z krůty
- Krůtí krk
- Mrkev 2ks
- Řapíkatý celer
- Cibule 1 ks
- Voda 1,5 l
- Bobkový list 2ks
- Nové koření 3 ks
- Pepř celý
- sůl
Játrová rýže
- Krůtí játra 200g
- Strouhanka 1 lžíce
- Vejce 1 ks
- Česnek 1 stroužek (drcený)
- Majoránka
- Sůl
- pepř
Postup:
Do hrnce dáme kostru, krk, vodu, cibuli, řapíkatý celer 2 stonky, sůl a koření. Vývar vaříme na mírném ohni 1,5 hodiny. Mezitím si nakrájíme zbylou zeleninu na kostičky (mrkev a celer).
Játrová rýže
V mlýnku na maso nameleme játra. Mletá játra smícháme se všemi přísadami.
Po 1,5 hodině vývar zcedíme, obereme maso z krku a kostry. Čistý vývar dáme zpět na plotnu a na středním ohni přivedeme k varu. Obrané maso a zeleninu na kostičky přidáme do vývaru a vaříme až zelenina změkne. Vezmeme si síto na halušky a skrz něj pasírujeme játrovou směs do horkého vývaru, tak že vzniknou malé kousky podobné rýži. Postup opakujeme a chvíli povaříme.