Lasagne z krůtího mletého masa
Příprava 2 hodiny, pro 6 osob
Suroviny
- Pláty na lasagne
- Parmezán 100g
Mletá směs
- Mletá krůtí směs 800 g
- Olivový olej 60 ml
- Mrkev 2 ks
- Cibule 1 ks
- Řapíkatý celer 1,5 cm silný plátek
- Loupaná rajčata 2 konzervy
- Česnek 2 stroužky
- Červené víno 500ml
- Vývar 200ml
- Muškátový ořech
- Čerstvý rozmarýn
- pepř
Bešamelová omáčka
- Mléko 600ml
- Máslo 45g
- Hladká mouka 45g
- Menší cibule
- Muškátový oříšek
- Bobkový list 1 ks
- Hřebíček 3 ks
Postup
Masová směs
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravíme nejprve masovou směs. V pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
Restujeme až bude zelenina měkká a orestovaná dozlatova (přibližně 15 min). Přidáme česnek a rozmarýn a restujeme ještě 2 minuty.
Do zeleninové směsi přidáme krůtí maso, které rozdrobíme a smažíme dokud se nevyvaří všechna šťáva. Směs podlijeme červeným vínem a vaříme 35 minut.
Až se víno vyvaří, přidáme konzervy loupaných rajčat a podlijeme vývarem. Nezakryté vaříme 1 hodinu, čas od času dle potřeby podlijeme vodou. Dle chuti osolíme a opepříme.
Bešamelová omáčka.
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku. Do kastrolu dáme mléko a bobkový list. Malou cibuli rozkrojíme napůl a zapíchneme do ní hřebíčky a přidáme ji do mléka. Mléko přivedeme skoro k varu asi tak 5 minut a necháme vychladnout.
V druhém kastrolu si rozpustíme máslo a přidáme mouku. Restujeme asi 30 vteřin. Jíšku odstavíme z ohně a přidáme přeceděné mléko. Mícháme dokud se mouka nerozpustí. Vrátíme zpět na plotnu a za stálého míchání vaříme 4 minuty než omáčka zhoustne. Snížíme plamen na minimum a vaříme dokud bude omáčka lesklá asi tak 20 minut. Nakonec přidáme muškátový oříšek.
Kompletování
Připravíme si zapékací mísu. Nejprve dáme vrstvu masové směsi, na ní dáme trochu bešamelové omáčky. Na směs dáme pláty na lasagne a postup opakujeme - směs, bešamel a pláty, dokud není mísa plná. Poslední vrstvu tvoří masová směs a bešamel, nakonec posypeme parmezánem. Zapékací mísu dáme do trouby a pečeme 30-45 minut do zlatova a pláty musí být měkké.