Pečená krůta v troubě

Krůta se peče celkem 2,5 hodiny, ale záleží na velikosti konkrétního kusu.

Ingredience:

  • Celá krůta 5-7 kg , krk dáme pryč
  • 500 g měkkého másla
  • Bylinky podle chuti - šalvěj, tymián, rozmarýn
  • 1 lžičku soli a 1/2 hrnku soli 
  • Čerstvě namletý pepř
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 hrnek vývaru - podle toho co máme doma nebo udělat z odstřiženého krku
  • 2 cibule - nakrájené na kostičky
  • 3 mrkve nakrájené na kostičky
  • 4-5 nožiček řapíkatého celeru nakrájených na malé kousky

Směs na potírání krůty:

  • Půl hrnku másla roztaveného
  • 1 a půl lžičky soli
  • Lžička šalvěje 
  • Lžička rozmarýnu
  • Lžička tymiánu 
  • Čtvrt lžičky oregána
  • Půl lžičky pepře
  • Půl lžičky cibulového prášku 
  • 1 lžičky papiky
  • 2 lžíce hnědého cukru 
 

Postup:

Směs na potírání krůty - zamícháme všechny ingredience a udržujeme teplé do té doby než budeme potřebovat

Příprava krůty:

Očistíme krůtu do sucha papírovými utěrkami. Prsty oddělíme kůži na krůtích prsech tak aby nám vznikla kapsa do které dáme směs 200 g másla s bylinkami , lžičkou soli a pepřem, stejně tak uděláme kapsu z kůže na stehnech do které dáme tu samou směs. Opatrně potřeme celou krůtu zbytkem másla. V malé mističce smícháme kypřící prášek s polovinou hrnku soli. Posypeme tím celou krůtu, zajistí nám to křupavou kůži. Dáme připravenou krůtu na plech s mřížkou odpočinout na 24 hodin do lednice. 

 

Pečení krůty:

Předehřejeme troubu na 160 stupňů . Vysteleme plech alobalem a dáme na plech (pod mřížku) zeleninu- mrkev, celer, cibuli. Krůtu umístíme na mřížku a obalíme alobalem - svítivou stranou ven. Pečeme krůtu 2 hodiny do té doby než největší část prsou má 65 stupňů (pomocí kuchyňského teploměru). Potřeme krůtu připravenou směsí roztaveného másla a můžeme podlít zeleninu vývarem. Dáme pryč alobal a pečeme dál a zvýšíme teplotu trouby na 230 stupnu, pečeme do té doby než vnitřní teplota prsou dosáhne 68 - 75 stupňů, cca 15-30 minut. 

Vyjmeme z trouby a necháme maso odpočinout 20-30 minut před servírováním .