Pečená krůta v troubě
Krůta se peče celkem 2,5 hodiny, ale záleží na velikosti konkrétního kusu.
Ingredience:
- Celá krůta 5-7 kg , krk dáme pryč
- 500 g měkkého másla
- Bylinky podle chuti - šalvěj, tymián, rozmarýn
- 1 lžičku soli a 1/2 hrnku soli
- Čerstvě namletý pepř
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 hrnek vývaru - podle toho co máme doma nebo udělat z odstřiženého krku
- 2 cibule - nakrájené na kostičky
- 3 mrkve nakrájené na kostičky
- 4-5 nožiček řapíkatého celeru nakrájených na malé kousky
Směs na potírání krůty:
- Půl hrnku másla roztaveného
- 1 a půl lžičky soli
- Lžička šalvěje
- Lžička rozmarýnu
- Lžička tymiánu
- Čtvrt lžičky oregána
- Půl lžičky pepře
- Půl lžičky cibulového prášku
- 1 lžičky papiky
- 2 lžíce hnědého cukru
Postup:
Směs na potírání krůty - zamícháme všechny ingredience a udržujeme teplé do té doby než budeme potřebovat
Příprava krůty:Očistíme krůtu do sucha papírovými utěrkami. Prsty oddělíme kůži na krůtích prsech tak aby nám vznikla kapsa do které dáme směs 200 g másla s bylinkami , lžičkou soli a pepřem, stejně tak uděláme kapsu z kůže na stehnech do které dáme tu samou směs. Opatrně potřeme celou krůtu zbytkem másla. V malé mističce smícháme kypřící prášek s polovinou hrnku soli. Posypeme tím celou krůtu, zajistí nám to křupavou kůži. Dáme připravenou krůtu na plech s mřížkou odpočinout na 24 hodin do lednice.
Pečení krůty:
Předehřejeme troubu na 160 stupňů . Vysteleme plech alobalem a dáme na plech (pod mřížku) zeleninu- mrkev, celer, cibuli. Krůtu umístíme na mřížku a obalíme alobalem - svítivou stranou ven. Pečeme krůtu 2 hodiny do té doby než největší část prsou má 65 stupňů (pomocí kuchyňského teploměru). Potřeme krůtu připravenou směsí roztaveného másla a můžeme podlít zeleninu vývarem. Dáme pryč alobal a pečeme dál a zvýšíme teplotu trouby na 230 stupnu, pečeme do té doby než vnitřní teplota prsou dosáhne 68 - 75 stupňů, cca 15-30 minut.
Vyjmeme z trouby a necháme maso odpočinout 20-30 minut před servírováním .