Rajská omáčka z krůtího stehenního plátku

Ingredience:

pro 4 osoby

  • 1 Krůtí stehenní plátek v celku cca 800 g 
  • 1 cibule nakrájená na drobno
  • 30 g hladké mouky
  • Voda 
  • 1 Bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • Špetka skořice
  • 100g rajského protlaku
  • Sůl
  • Cukr 
  • máslo

Postup:

Maso a vývar:

Do velkého hrnce dáme krůtí plátek v celku, bobkový list, celý pepř, nové koření, trochu soli a zalijeme vodou. Na plotně necháme vařit na středním plameni přibližně 40 minut až se maso uvaří. 

Když je maso hotové zcedíme vývar do jiného kastrolu, vyndáme koření a bobkový list. Maso rozdělíme na kousky dle svaloviny a odstraníme přebytečné žilky a krev. 

Omáčka:

V hrnci ohřejeme trochu másla a dáme smažit nakrájenou cibuli až bude měkká, ale ne hnědá. Vmícháme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Přidáme rajský protlak, smícháme s cibulí a zalijeme zcezeným krůtím vývarem. Vaříme přibližně 20 minut. 

Omáčku skrz jemné síto přecedíme, aby se v sítu zachytila cibule a nebo cibuli ponecháme a rozmixujeme do jemna ručním mixérem. Ochutíme solí, pepřem, špetkou skořice, případně cukrem. Do horké omáčky vložíme zchladlé maso a ještě asi 5 minut ohříváme na mírném ohni než se maso ohřeje. 

Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.