Rajská omáčka z krůtího stehenního plátku
Ingredience:
pro 4 osoby
- 1 Krůtí stehenní plátek v celku cca 800 g
- 1 cibule nakrájená na drobno
- 30 g hladké mouky
- Voda
- 1 Bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky pepře
- Špetka skořice
- 100g rajského protlaku
- Sůl
- Cukr
- máslo
Postup:
Maso a vývar:
Do velkého hrnce dáme krůtí plátek v celku, bobkový list, celý pepř, nové koření, trochu soli a zalijeme vodou. Na plotně necháme vařit na středním plameni přibližně 40 minut až se maso uvaří.
Když je maso hotové zcedíme vývar do jiného kastrolu, vyndáme koření a bobkový list. Maso rozdělíme na kousky dle svaloviny a odstraníme přebytečné žilky a krev.
Omáčka:
V hrnci ohřejeme trochu másla a dáme smažit nakrájenou cibuli až bude měkká, ale ne hnědá. Vmícháme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Přidáme rajský protlak, smícháme s cibulí a zalijeme zcezeným krůtím vývarem. Vaříme přibližně 20 minut.
Omáčku skrz jemné síto přecedíme, aby se v sítu zachytila cibule a nebo cibuli ponecháme a rozmixujeme do jemna ručním mixérem. Ochutíme solí, pepřem, špetkou skořice, případně cukrem. Do horké omáčky vložíme zchladlé maso a ještě asi 5 minut ohříváme na mírném ohni než se maso ohřeje.
Podáváme s knedlíkem nebo těstovinami.