Rychlá svíčková z krůtího stehenního plátku
Ingredience:
- 1 kg krůtího stehenního plátku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- ¼ celerové bulvy
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- Špetka sušeného tymiánu
- 250 ml smetany na vaření
- Polovina citronu
- Sůl
- 2 lžičky cukru
- 500 ml vody nebo vývaru
Postup:
Zeleninu oloupeme, oškrábeme a očistíme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na hrubo.
Maso v celku ze všech stran osolíme přibližně 1 lžičkou soli.
Na pánvi rozehřejeme olej, položíme na něj maso a ze všech stran opečeme do zlata, každé pootočení cca 2-3 minuty.
Jakmile bude opečené, vložíme ho do pekáčku.
Na použitou pánev dáme všechnu kořenovou zeleninu a podlijeme 2 lžícemi vody a pravidelně mícháme dokud nemá zelenina zlatavou barvu.
Nakonec přidáme cibuli a zhruba ještě minutu mícháme dokud se cibule nezbarví do zlata. Přidáme hořčici, vmícháme ji do zeleniny a necháme krátce prohřát.
Zalijeme 500 ml vody nebo vývaru a nalijeme na maso v pekáčku.Do pekáčku přidáme koření a pekáč přikryjeme alobalem a uzavřeme víkem.
Vložíme do trouby a pečeme na 100 stupňů přibližně 2,5 hodiny.
Vyndáme z trouby a zkusíme maso jestli je měkké, pokud není, pečeme ještě o chvilku déle.
Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho z pekáčku a zabalíme do alobalu.
Zeleninu s výpekem přelijeme do hrnce a vylovíme kuličky pepře, nového koření a listy bobkového listu. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme trochu ohřátou smetanu a ohříváme na mírném ohni dokud omáčka nezhoustne.
Na závěr trochu osolíme a opepříme či okyselíme šťávou z vymačkaného citronu nebo osladíme trochou cukru podle chuti.
Podáváme s knedlíkem.