Rychlá svíčková z krůtího stehenního plátku

Ingredience:

  • 1 kg krůtího stehenního plátku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ¼ celerové bulvy
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • Špetka sušeného tymiánu
  • 250 ml smetany na vaření
  • Polovina citronu
  • Sůl
  • 2 lžičky cukru
  • 500 ml vody nebo vývaru
 

Postup:

Zeleninu oloupeme, oškrábeme a očistíme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, cibuli nakrájíme na hrubo.

Maso v celku ze všech stran osolíme přibližně 1 lžičkou soli. 

Na pánvi rozehřejeme olej, položíme na něj maso a ze všech stran opečeme do zlata, každé pootočení cca 2-3 minuty. 

Jakmile bude opečené, vložíme ho do pekáčku. 

Na použitou pánev dáme všechnu kořenovou zeleninu a podlijeme 2 lžícemi vody a pravidelně mícháme dokud nemá zelenina zlatavou barvu. 

Nakonec přidáme cibuli a zhruba ještě minutu mícháme dokud se cibule nezbarví do zlata. Přidáme hořčici, vmícháme ji do zeleniny a necháme krátce prohřát. 

Zalijeme 500 ml vody nebo vývaru a nalijeme na maso v pekáčku. 

Do pekáčku přidáme koření a pekáč přikryjeme alobalem a uzavřeme víkem. 

Vložíme do trouby a pečeme na 100 stupňů přibližně 2,5 hodiny. 

Vyndáme z trouby a zkusíme maso jestli je měkké, pokud není, pečeme ještě o chvilku déle. 

Jakmile je maso měkké, vyjmeme ho z pekáčku a zabalíme do alobalu. 

Zeleninu s výpekem přelijeme do hrnce a vylovíme kuličky pepře, nového koření a listy bobkového listu. Obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem. Přilijeme trochu ohřátou smetanu a ohříváme na mírném ohni dokud omáčka nezhoustne. 

Na závěr trochu osolíme a opepříme či okyselíme šťávou z vymačkaného citronu nebo osladíme trochou cukru podle chuti. 

Podáváme s knedlíkem.