Slaný koláč s krůtím prsem a cuketou
Doba přípravy 1,5 hodiny.
Ingredience:
Těsto:
- 220g hladké mouky
- 120g másla
- 3 lžíce vody
- Vajíčko
- Tuk na vymazání formy
- Fazole na zatížení těsta
Náplň:
- 1 menší cuketa
- 1 cibule
- 1 vejce
- 500g krůtího prsa nebo krůtích medajlonků
- 100 ml mléka
- 200g sýru gruyere
- 200 ml smetany ke šlehání 12 %
- Stroužek česneku
- Pepř
- Sůl
- Olej
- Špetka muškátového oříšku.
Postup:
Těsto:
Máslo nakrájíme na kostky a necháme změknout, aby se nám s ním dobře pracovalo. Do mísy dáme mouku, vodu, vejce a přidáme změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a vytvarujeme do koule. Zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme na 20 minut odpočívat v lednici.
Připravíme si formu, kterou vymažeme tukem nebo olejem.
Těsto po 20 minutách vyndáme z lednice a rozválíme a přeneseme do vymazané formy. Těsto přimáčkneme do formy a přebývající těsto odřízneme.
Z pečícího papíru vyřízneme kolečko o průměru formy, umístíme na těsto a zatížíme fazolemi.
Předehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme 15 minut.
Po 15 minutách odstraníme z těsta pečící papír s fazolemi a pečeme dalších 5 minut.
Náplň:
Nakrájíme si cibulku na jemno a krůtí prso na nudličky. Cuketu nakrájíme na půlměsíce. Na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova cibulku a krůtí prso spolu s česnekem.
V míse vyšleháme mléko, vejce. Osolíme a opepříme. Do směsi vmícháme nastrouhaný sýr gruyere a trochu muškátového oříšku.
Do upečené krusty položíme osmahnuté maso s cibulkou a plátky cukety. Vše zalijeme umíchanou smetanovou směsí. Dle chuti přidáme sůl a pepř.
Koláč dáme znovu do trouby na 180 stupňů a pečeme 35 minut.