Slaný koláč s krůtím prsem a cuketou

Doba přípravy 1,5 hodiny.

Ingredience:

Těsto: 

  • 220g hladké mouky
  • 120g másla
  • 3 lžíce vody
  • Vajíčko
  • Tuk na vymazání formy
  • Fazole na zatížení těsta 

 Náplň:

  • 1 menší cuketa
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 500g krůtího prsa nebo krůtích medajlonků
  • 100 ml mléka
  • 200g sýru gruyere 
  • 200 ml smetany ke šlehání 12 %
  • Stroužek česneku
  • Pepř
  • Sůl
  • Olej
  • Špetka muškátového oříšku. 

Postup:

Těsto:

Máslo nakrájíme na kostky a necháme změknout, aby se nám s ním dobře pracovalo. Do mísy dáme mouku, vodu, vejce a přidáme změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto a vytvarujeme do koule. Zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme na 20 minut odpočívat v lednici. 

Připravíme si formu, kterou vymažeme tukem nebo olejem. 

Těsto po 20 minutách vyndáme z lednice a rozválíme a přeneseme do vymazané formy. Těsto přimáčkneme do formy a přebývající těsto odřízneme. 

Z pečícího papíru vyřízneme kolečko o průměru formy, umístíme na těsto a zatížíme fazolemi. 

Předehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme 15 minut. 

Po 15 minutách odstraníme z těsta pečící papír s fazolemi a pečeme dalších 5 minut.

Náplň:

Nakrájíme si cibulku na jemno a krůtí prso na nudličky. Cuketu nakrájíme na půlměsíce. Na rozpáleném oleji osmahneme do zlatova cibulku a krůtí prso spolu s česnekem. 

V míse vyšleháme mléko, vejce. Osolíme a opepříme. Do směsi vmícháme nastrouhaný sýr gruyere a trochu muškátového oříšku. 

Do upečené krusty položíme osmahnuté maso s cibulkou a plátky cukety. Vše zalijeme umíchanou smetanovou směsí. Dle chuti přidáme sůl a pepř.  

 Koláč dáme znovu do trouby na 180 stupňů a pečeme 35 minut.