Španělský ptáček z krůtího prsa - nestárnoucí klasika
Příprava 1 hodina, 4 osoby
Suroviny
- Krůtí prso 600g
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- Sůl, pepř
- 3 uvařená vejce natvrdo
- 1 klobása prominent
- Špek 150g
- 3 menší cibule, 1 rozčtvrcená a 2 nakrájené na drobno
- 3-4 nakládané okurky rozkrojené podélně
- 1 l vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- Vařená rýže
Postup:
Maso nakrájíme napříč vláken na 4 stejnoměrné plátky. Plátky dáme na prkýnko a naklepáme paličkou, aby zvětšily svoji plochu. Vejce rozčtvrtíme. Klobásu, špek a okurky nakrájíme na proužky, tak aby byli o něco kratší než plátky masa. Maso osolíme, opepříme a potřeme lžicí hořčice. Na kraj plátku naskládáme okurku, klobásu, špek a na ně dáme vejce. Začneme rolovat maso od náplně. Okraje po stranách zahneme dovnitř. Po každém rolování maso utáhneme. Všechny závitky zabalíme a převážeme provázkem nebo spíchneme párátkem.
Dušení
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce s rozpáleným olejem. Po chvíli přidáme nasekanou cibuli a restujeme asi tak 5 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 200 stupňů. Závitky naskládáme do kastrolu a podlijeme malým množstvím vývaru (max 200ml). Hrnec vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme odkryté 15-20 min.
Hrnec vyndáme a maso zalijeme vývarem, aby byly závitky zalité ze ¾ . Přiklopíme poklicí a dáme zpět do trouby a dusíme 40 min dokud není maso měkké.
Omáčka
Měkké závitky vyjmeme z kastrolu a zbylou štávu, na silném ohni necháme chvilku omáčku zredukovat. Zahustíme moukou a přidáme lžíci hořčice. Zahuštěnou omáčku zamícháme metličkou, tak aby nevznikly v omáčce hrudky. Oheň snížíme a na mírném ohni přivedeme omáčku k varu.
Servírujeme s vařenou rýží.
