Španělský ptáček z krůtího prsa - nestárnoucí klasika

Příprava 1 hodina, 4 osoby

Suroviny

  • Krůtí prso 600g
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl, pepř
  • 3 uvařená vejce natvrdo
  • 1 klobása prominent
  • Špek 150g
  • 3 menší cibule, 1 rozčtvrcená a 2 nakrájené na drobno
  • 3-4 nakládané okurky rozkrojené podélně
  • 1 l vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce oleje 
  • Vařená rýže

Postup:
Maso nakrájíme napříč vláken na 4 stejnoměrné plátky. Plátky dáme na prkýnko a naklepáme paličkou, aby zvětšily svoji plochu. Vejce rozčtvrtíme. Klobásu, špek a okurky nakrájíme na proužky, tak aby byli o  něco kratší než plátky masa. Maso osolíme, opepříme a potřeme lžicí hořčice. Na kraj plátku naskládáme okurku, klobásu, špek a na ně dáme vejce. Začneme rolovat maso od náplně. Okraje po stranách zahneme dovnitř. Po každém rolování maso utáhneme. Všechny závitky zabalíme a převážeme provázkem nebo spíchneme párátkem.

Dušení
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce s rozpáleným olejem. Po chvíli přidáme nasekanou cibuli a restujeme asi tak 5 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 200 stupňů. Závitky naskládáme do kastrolu a podlijeme malým množstvím vývaru (max 200ml). Hrnec vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme odkryté 15-20 min.
Hrnec vyndáme a maso zalijeme vývarem, aby byly závitky zalité ze ¾ . Přiklopíme poklicí a dáme zpět do trouby a dusíme 40 min dokud není maso měkké.

Omáčka
Měkké závitky vyjmeme z kastrolu a zbylou štávu, na silném ohni necháme chvilku omáčku zredukovat. Zahustíme moukou a přidáme lžíci hořčice. Zahuštěnou omáčku zamícháme metličkou, tak aby nevznikly v omáčce hrudky. Oheň snížíme a na mírném ohni přivedeme omáčku k varu.

Servírujeme s vařenou rýží.