O krůtím mase

O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný
spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka.
Krůta má ale i další opomíjená masa, která jsou chuťově velice zajímavá.
K vůbec nejchutnějším masům krůty patří kromě prsou a stehen například medajlonky - dvě
malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Připravují se z nich
vynikající pochoutky mnohých kulinářských restaurací. Vy je můžete najít i v našich prodejnách.

Skvělý popis krůtího masa a jeho dílů, můžete najít v pořadu České Televize - Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli - s názvem Devatero druhů krůtího masa. 

Druhy krůtího masa – náš sortiment

Prsní svaly

Vhodné na grilování, uzení, pečení, vaření a na řízky.

Spodní stehno

Maso nejtmavší - hutnější, vhodné k uzení, k pečení i k vaření - krůtí ovar.

Horní stehno

Vykostěné s odstraněnou kůží má charakter telecího - vhodné na řízky, pečení a světlé omáčky.

Křídlo

Přechod mezi telecím a kuřecím masem. Vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda.

Letky

Největší část kůže. Výborné jsou opečené nebo grilované.

Krk

Dlouhé maso, Využití v polévce, či v rizotu.

Biskup

Tučná část, Specialita pro gurmány - uzený, nebo pečený.

Krůtí játra

Pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná.

Žaludek

Pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš.

Krůta má asi sedmdesát procent bílého masa a třicet procent tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.

Druhy masa Kalorie Množství tuku Proteiny
Prsa s kůží 194 8 g 29 g
Prsa bez kůže 161 4 g 30 g
Křídla s kůží 238 13 g 27 g
Stehno s kůží 213 11 g 28 g
Tmavé maso s kůží 232 13 g 27 g
Tmavé maso bez kůže 192 8 g 28 g
Pouze kůže 482 44 g 19 g

Jaký je rozdíl mezi krocanem a krůtou?

Krůty jsou celkově menší a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují a dávají do trouby.

V našich prodejnách najdete maso jak krůt tak i krocanů. Rozdíly tedy v kvalitě existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná. Obecně má krůta maso jemnější, zatímco krocaní svalovina je pevnější a lépe se rozděluje na jednotlivá vlákna.