Prodejna Uhříněves - otevřeno!

Více informací

O krůtím mase

O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka. Znalci objevili i další lahůdky jako je například opomíjený krůtí krk. V dřívějších dobách dávaly hospodyňky krůtí krk pouze do polévky či ho obíraly do rizota. Dnes se kupuje krk na vaření, ale i na pečení. Ano i na pečení, protože zákazníci, velcí labužníci, dobře vědí, že když se krůtí krk upeče je to opravdová delikátní dobrůtka. Upečenému šťavnatému masu s červenou křupavou kůžičkou totiž odolá málokdo. 

K vůbec nejchutnějším masům krůty nepatří ani prsíčka ani krk, ale dvě malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Je to jen hrstka svalů, která se běžně zvlášť v obchodech neprodává. Připravují se z nich vynikající citlivě okořeněné medailonky které jsou vyhledávanou pochoutkou kulinářských restaurací.

Další znamenitou lahůdkou, určenou pro venkovní grilování je krocan nebo krůta vcelku.

Druhy masa:

  1. Prsní svaly
    Vhodné na grilování, uzení, pečení, vaření a na řízky.
  2. Spodní stehno
    Maso nejtmavší - hutnější, vhodné k uzení, k pečení i k vaření - krůtí ovar.
  3. Horní stehno
    Vykostěné s odstraněnou kůží má charakter telecího - vhodné na řízky, pečení a světlé omáčky.
  4. Křídlo
    Přechod mezi telecím a kuřecím masem. Vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda.
  5. Letky
    Největší část kůže. Výborné jsou opečené nebo grilované.
  6. Krk
    Dlouhé maso, Využití v polévce, či v rizotu.
  7. Biskup
    Tučná část, Specialita pro gurmány - uzený, nebo pečený.
  8. Krůtí játra
    Pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná.
  9. Žaludek
    Pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš.

Krůta má cca 70% bílého masa a 30 tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.

Druhy masaKalorieMnožství tukuProteiny
Prsa s kůží1948 g29 g
Prsa bez kůže1614 g30 g
Křídla s kůží23813 g27 g
Stehno s kůží21311 g28 g
Tmavé maso s kůží23213 g27 g
Tmavé maso bez kůže1928 g28 g
Pouze kůže48244 g19 g

 

Je krocan tužší než krůta?

Není. Většina veřejnosti dává ze zvyku přednost krůtě. Krůty jsou celkově menší a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují a dlouho žijící jedinci mohou mít tužší svalovinu.

Na náš trh přichází maso jak krůt tak i krocanů. Na pulty se dostává drůbež mladá porážená před tím, než se u její svaloviny projeví tzv. nevýhody vyššího věku. U krůt to bývá větší procento tuků a u krocanů tuhost. Rozdíly tedy v kvalitě sice existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná.