O krůtím mase
O krůtím mase se všeobecně tvrdí, že má devět druhů a zároveň i mnoho chutí. Běžný
spotřebitel zná z obchodů většinou jen dva druhy krůtího masa a tím jsou prsa a stehýnka.
Krůta má ale i další opomíjená masa, která jsou chuťově velice zajímavá.
K vůbec nejchutnějším masům krůty patří kromě prsou a stehen například medajlonky - dvě
malé kuličky nejjemnějšího masa, které se nacházejí u krůty pod páteří. Připravují se z nich
vynikající pochoutky mnohých kulinářských restaurací. Vy je můžete najít i v našich prodejnách.
Skvělý popis krůtího masa a jeho dílů, můžete najít v pořadu České Televize - Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli - s názvem Devatero druhů krůtího masa.
Druhy krůtího masa – náš sortiment
Prsní svaly
Vhodné na grilování, uzení, pečení, vaření a na řízky.
Spodní stehno
Maso nejtmavší - hutnější, vhodné k uzení, k pečení i k vaření - krůtí ovar.
Horní stehno
Vykostěné s odstraněnou kůží má charakter telecího - vhodné na řízky, pečení a světlé omáčky.
Křídlo
Přechod mezi telecím a kuřecím masem. Vynikající upečené na cibuli a česneku - možnost odkostění - malá roláda.
Letky
Největší část kůže. Výborné jsou opečené nebo grilované.
Krk
Dlouhé maso, Využití v polévce, či v rizotu.
Biskup
Tučná část, Specialita pro gurmány - uzený, nebo pečený.
Krůtí játra
Pevnější než kuřecí. Vynikající jsou restovaná.
Žaludek
Pevně svalnatý - výborný do polévky nebo na guláš.
Krůta má asi sedmdesát procent bílého masa a třicet procent tmavého masa. Jednotlivé druhy masa se od sebe liší nutriční hodnotou. Bílé maso obsahuje méně tuků a je méně kalorické.
Druhy masa | Kalorie | Množství tuku | Proteiny |
---|---|---|---|
Prsa s kůží | 194 | 8 g | 29 g |
Prsa bez kůže | 161 | 4 g | 30 g |
Křídla s kůží | 238 | 13 g | 27 g |
Stehno s kůží | 213 | 11 g | 28 g |
Tmavé maso s kůží | 232 | 13 g | 27 g |
Tmavé maso bez kůže | 192 | 8 g | 28 g |
Pouze kůže | 482 | 44 g | 19 g |
Jaký je rozdíl mezi krocanem a krůtou?
Krůty jsou celkově menší a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují a dávají do trouby.
V našich prodejnách najdete maso jak krůt tak i krocanů. Rozdíly tedy v kvalitě existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná. Obecně má krůta maso jemnější, zatímco krocaní svalovina je pevnější a lépe se rozděluje na jednotlivá vlákna.