Pečená krůta za dvě hodiny?

Příprava:


jeden den na marinování,
2h 20min, doba pečení 1h10min.
Jak je možné upéct celou krůtu za dvě a půl hodiny? 


Suroviny

  • 1 celá krůta
  • 2 hrnky soli
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 3 mrkve na kostičky
  • 6 plátků celeru
  • 3 cibule

Postup

Proto, aby se krůta dobře a rychle upekla, musíme nejprve odstranit její páteř s použitím kuchyňských nůžek.

Krůtu si obrátíme směrem prsy vzhůru a kuchyňskými nůžkami stříháme podél páteře z obou stran. Touto technikou vystřihneme celou páteř. Po vystřižení páteře krůtu obrátíme zpět a vytáhneme její stehna směrem ven (bude vypadat
jako motýlek).

Dále je potřeba vyříznou vidlicovitou kost - kost mezi krkem a prsy (dobře viditelné na videu).Tak by se krůta rovnoměrně a rychle pekla musíme zatlačit na její vnější stranu a zploštit jí směrem ke kuchyňskému prkénku, tak aby si lehla. Špičky křídel, která přečnívají, schováme pod krůtu.

V misce smícháme sůl a jedlou sodu. Směsí posypeme krůtu, jako kdyby na ní byl sníh.

Přesuneme přes noc do lednice. Druhý den vyndáme krůtu z lednice. Předehřejeme troubu na 205 stupňů. Krůtu očistíme do sucha od soli a sody.
Do pekáče s mřížkou dáme nakrájenou zeleninu na kostičky.

Krůtu přesuneme do pekáče na mřížku, díky které se uchová všechna šťáva a krůta bude mít křupavou kůži.

Krůtu necháme takto na pekáči po dobu 30 minut, aby měla pokojovou teplotu (kvůli tomu, aby se maso teplotním šokem nevysušilo).

Pečeme 70-90 minut podle velikosti krůty. Když je krůta dozlatova upečená, vyndáme z trouby a necháme ji 30 minut odležet, předtím, než servírujeme.

Výhody vystřihnutí páteře?
1. Rychlejší a rovnoměrnější pečení masa
2. Šťavnatější maso
3. Křupavější kůže